تعمیرات انواع قطعات الکتریکی با سیم های لحیم و قلع

قطعات الکترونیکی چه قطعاتی هستند؟ قطعات الکترونیکی قطعات مختلفی هستند که هر کدام برای کاربرد خاصی استفاده م

توسط مدیر سایت در 9 آذر 1402

قطعات الکترونیکی چه قطعاتی هستند؟

قطعات الکترونیکی قطعات مختلفی هستند که هر کدام برای کاربرد خاصی استفاده می‌شوند. برخی از این قطعات بیشترین کاربرد را در صنعت الکترونیک دارند و از آنها در ساخت مدارهای الکترونیکی استفاده زیادی می‌شود. بدون این قطعات امکان ساخت مدار وجود نداشته و یا مدار از عملکرد لازم برخوردار نمی‌شود. از مهمترین قطعات الکترونیکی باید به مقاومت، خازن، دیود، ترانزیستور و مدارهای مجتمع اشاره کرد. برخی از قطعات شامل دو یا چند ترمینال هستند که به برد مدار لحیم می‌شوند. برخی هم ممکن است در قالب مدارهای مجتمع یا همان آی‌سی باشند. طبقه‌بندی قطعات الکترونیکی را میتوان بر اساس اکتیو، پسیو و یا الکترومکانیکی بودنشان انجام داد.

    قطعات الکترونیکی اکتیو: قطعات پسیو برای تقویت سیگنال‌های الکتریکی جهت تولید انرژی الکتریکی کاربرد دارند. تمام آنها به مقداری منبع انرژی نیاز دارند که به طور معمول از مدار DC گرفته می‌شود. از انواع این قطعات میتوان به اسیلاتور، آی‌سی و ترانزیستور اشاره کرد.
    قطعات الکترونیکی پسیو: این دسته از قطعات برخلاف نوع اول، از انرژی مدار استفاده نمی‌کنند. چرا که به منبع تغذیه متکی نیستند. قطعات پسیو عمدتا دارای دو ترمینال هستند و شامل مواردی چون مقاومت، خازن، ترانزیستور و سلف می‌باشند.
    قطعات الکترومکانیکی: این قطعات برای ایجاد برخی از تغییرات مکانیکی از یک سیگنال الکتریکی استفاده می‌کنند. استفاده از جریان الکتریکی برای تشکیل میدان مغناطیسی، منجر به حرکت فیزیکی همچون چرخاندن موتور می‌شود.

قطعات الکترونیکی تنوع زیادی دارند و هر کدام به منظور خاصی در مدار استفاده می‌شوند. با این حال برخی از این قطعات بیشترین کاربرد را دارند. در اینجا به بررسی پرکاربردترین قطعات الکترونیکی می‌پردازیم و با نحوه عیب‌یابی آنها آشنا می‌شویم.

1. مدار مجتمع یا آی سی – Integrated Circuit

مدار مجتمع یا آی سی، یک قطعه خاص است که با هزاران ترانزیستور، دیود، مقاومت و سایر قطعات الکترونیکی بر روی تراشه کوچک سیلیکونی ساخته می‌شود. آی‌سی‌ها میتوانند مدارهای مجتمع آنالوگ یا دیجیتال باشند. این قطعات اجزای سازنده بسیاری از دستگاه‌های الکترونیکی کنونی همچون گوشی موبایل، لپ‌تاپ و موارد دیگر هستند و از نظر کاربرد به آی‌سی خطی و غیر خطی قابل طبقه‌بندی می‌باشند.

نحوه عیب‌یابی آی‌سی: در رابطه با آی‌سی باید اشاره کنیم که این قطعات قابل تعمیر نیستند. برای همین اگر یک قطعه در آی‌سی دچار خرابی و سوختگی شود، تعویض کل آن عمل به صرفه‌تری خواهد بود. برای عیب‌یابی آن هم باید اشاره شود که در صورتی که آی‌سی عملکرد مطلوب خود را نداشته باشد، یعنی دچار عیب شده است وباید مورد تعویض قرار بگیرد.

2. رگولاتور – Regulator

رگولاتور قطعه‌ای است که از آن برای تثبیت ولتاژ ورودی در یک ولتاژ مشخص و مورد نیاز استفاده می‌شود. این قطعه ولتاژهای نوسانی در ورودی خود را به یک ولتاژ ورودی مشخص و پایدار در خروجی تبدیل می‌کند. برای مثال اگر ولتاژ خروجی منبع تغذیه ۱۲ ولت باشد و برای تامین برق مدار نیاز به برق ۵ ولت باشد، باید از یک ولتاژ رگولاتور برای تبدیل این ولتاژ استفاده کرد.

نحوه عیب‌یابی رگولاتور: در رابطه با عیب‌یابی این قطعه الکترونیکی باید اشاره کنیم که با بررسی ظاهر آن میتوان به سوختگی و از کار افتادگی آن پی برد. سوختگی و خرابی رگولاتور با شکستگی بدنه، سیاه شدن بدنه و یا شکستن پایه‌ها قابل تشخیص است. در صورتی که این موارد در رگولاتور مشاهده شود، باید برای تعویض آن اقدام گردد.

3. ترانزیستور – Transistor

ترانزیستور یک قطعه نیمه هادی سه سر است که بیشتر از آن به عنوان قطعه سوئیچینگ و تقویت کننده استفاده می‌شود. این قطعه سوئیچینگ میتواند کنترل شده با جریان یا ولتاژ باشد. ترانزیستورها در حالت کلی شامل دو نوع ترانزیستور پیوندی دو قطبی و ترانزیستور اثر میدان هستند.

نحوه عیب‌یابی ترانزیستور: در صورتی که بیس به دو پایه کلکتور و امیتر راه داده و اهم را نمایش دهد، یعنی ترانزیستور سالم است. در غیر این صورت ترانزیستور خراب بوده و باید با یک قطعه جدید جایگزین شود. علاوه بر این اگر در حین تست ترانزیستور اهم نمایشی بین هر سه پایه یکسان باشد، یعنی قطعه خراب شده است.

4. خازن – Capacitor

خازن از دو صفحه رسانا با یک عایق بین آنها ساخته می‌شود و انرژی الکتریکی را به صورت یک میدان الکتریکی در خود ذخیره می‌کند. این قطعات الکترونیکی در انواع مختلفی موجود هستند و شامل مواردی چون خازن سرامیکی، خازن الکترولیتی و متغیر می‌باشند.

نحوه عیب‌یابی خازن: عیب‌یابی خازن بسیار ساده است. برای این کار باید دو سر پراب مولتی متر را به دو سر خازن وصل کنید و در حالت تست بیزر صدای تک بوق را بشنوید. در صورتی که صدای بوق به صورت ممتد شنیده شود، یعنی خازن خراب شده و باید تعویض گردد.

5. دیود – Diode

دیود از دیگر قطعات الکترونیکی پرکاربرد است که اجازه می‌دهد جریان تنها در یک جهت جریان داشته باشد. این قطعات اغلب با مواد نیمه هادی ساخته می‌شوند و دارای دو ترمینال با عناوین کاتد و آند می‌باشند. دیودها بیشتر در مدارهایی مانند AC به DC استفاده می‌شوند و شامل انواعی چون دیود نوری، دیود PN، دیود زنر و ال‌ای‌دی می‌باشند.

نحوه عیب‌یابی دیود: برای اطمینان از سالم بودن دیود میتوانید از اهم متر یا مولتی متر استفاده کنید. برای این کار باید پراب‌های اهم متر را به دو پایه دیود وصل کرده و سپس جای دو پراب را با هم عوض کنید. در صورتی که دیود سالم باشد، اهم متر در یکی از دو حالت مقدار مشخصی را نمایش می‌دهد. اگر هم دیود خراب و معیوب باشد، تغییری در عدد اهم متر مشاهده نمی‌شود.

شما کاربران محترم میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به اینجا مراجعه کنید.

آخرین مطالب
مقالات مشابه
نظرات کاربرن